Karima - Reisverslag uit Tripoli, Libanon van Edwin en Inti - WaarBenJij.nu Karima - Reisverslag uit Tripoli, Libanon van Edwin en Inti - WaarBenJij.nu

Karima

Door: Intwin

Blijf op de hoogte en volg Edwin en Inti

07 April 2005 | Libanon, Tripoli

De ouders van Intwin hebben hun kroost rijkelijk bedeeld met voornamen. Samen bezitten wij er vijf. Eén van die voornamen, Karima, zorgt nogal eens voor de nodige verwarring. Menig douanier, hotelreceptionist of militair kan de combinatie Nederlands paspoort, donker meisje, islamtische naam en exotische geboorteplaats niet rijmen. Een formaliteit zoals inchecken in een hotel duurt met Inti wat langer dan strikt noodzakelijk. Bijbehorende gesprekken verlopen zo'n beetje altijd hetzelfde. Na lang bladeren in haar paspoort wordt Inti gevraagd:
"Where are you from?"
"I'm from Holland."
"No, he is from Holland, wijzend naar Edwin, where are you from?"
"Look at my paspoort, same-same husband." Altijd zeggen dat je getrouwd bent.
"But you don't look like Holland! Your face is from ...." Hier hebben we alle varianten al gehoord. Van Japans via Indiaas tot Senegalees. Als blijkt dat papa and mama ook uit Holland komen is de verwarring compleet. Vaak is er als afsluiting de vraag: "Are you moslim?"
Hoe is papa Bob toch tot de naam Karima gekomen?

Libanon heeft eigenlijk maar twee echte nationale helden. Fairouz, een zangeres, die je echt overal in de Arabische wereld hoort. Het schijnt dat oud-koning Hussein van Jordanië iedere ochtend naar haar muziek luisterde. Een Libanese documentaire, gezien in ons eigen vertrouwde Chassé Cinema, gaf aan dat zij onderdeel uitmaakt van de zielsbeleving van iedere Libanees. De andere nationale held is de artistieke alleskunner Khalil Gibran. Deze schrijver, filosoof, dichter en schilder is vooral bekend van zijn boek "De Profeet". In één van zijn boeken zou de naam Karima moeten voorkomen.

We besluiten om meneer Gibran een handje te gaan geven en hem eens wat vragen te stellen over het personage Karima. Een kort onderzoekje leert echter dat hij al in 1931 is overleden. Ondanks een langdurig verblijf in de Verenigde Staten was het zijn laatste wens begraven te worden in zijn geboorteplaats. Intwin dus op Gibran-pelgrimage naar Bcharré.

Het mondaine Beirut ligt inmiddels achter ons en vanuit het wederom Arabisch getinte Tripoli rijden we de bergen in. De citrusvruchten worden al snel ingewisseld voor appelboomgaarden. Het landschap is adembenemend, net als de rijstijl van de buschauffeur. Typisch weer een mannetje dat denkt dat hij Schumacher is. Verschrikkelijk!

Het prachtige Bcharré ligt net onder de sneeuwgrens. De Maronitische kerken staan te blinken onder een stralend blauwe hemel. Als eerste bezoeken we het geboortehuis van Gibran. Daarna het Gibran-museum in een voormalig klooster. Het museum is bijzonder stijlvol ingericht. Veel schilderijen van de hand van de meester. Donkere, impressionistische werken met veel vrouwelijk bloot in een kosmische omgeving. Maar ook zijn bibliotheek, notitieboeken, huisraad en graftombe staan tentoongesteld.

De medewerkers en tevens Gibrankenners zijn het er snel over eens. Het personage Karima komt voor in het boek "The garden of the prophet", het vervolg van zijn meesterwerk. Het boek wordt uit de kast getrokken en in het Engels worden de betreffende passages op dramatische toon voorgedragen. Als de profeet, zo gaat het verhaal, na 12 jaar terug komt in zijn dorp, treft hij iedereen diep bedroefd aan. Bedroefd omdat hij zijn mensen lange tijd niet kon bijstaan met zijn filosofische levenslessen. Na al die tijd heeft hij nog maar één volgeling over: Karima.

Afgelegde route:
Beirut - Baalbek - Beirut
Beirut - Tripoli
Tripoli - Byblos - Tripoli
Tripoli - Bcharré - Tripoli

• 07 April 2005 - 15:21

Ilona Willer:

Dus toch een volgeling.... ik heb het altijd al wel gedacht. Hahahahahaha.

Je hebt het boek toch zeker wel gekocht! Toeval bestaat niet.

Ilona

• 07 April 2005 - 15:35

Marco En Chantal:

Ben ik nu eens de eerste om te reageren

• 07 April 2005 - 15:35

Marco En Chantal:

jammer te laat!

• 07 April 2005 - 19:02

Papa Bob:

Intwin, jullie hebt je speurwerk goed verricht. Karima komt inderdaad uit "de tuin van de profeet" en is daar de geliefde van de profeet. We vonden dat, na wijze woorden van "de profeet" met name over kinderen een toepasselijke naam. Bijzonder dat nu aan zijn museum een bezoek hebben kunnen brengen.

• 08 April 2005 - 07:50

Wouter:

Het voorjaar viel hier dit jaar op een vrijdag. De zomer en herfst hebben we overgeslagen en het is nu weer winter. De natuur is,net als de gehele mensheid, flink in de war. Zeehondjes die worden doodgeknuppeld, Islamitische scholen die in brand worden gestoken en er zijn nog maar 600 berggolilla's over.
    Kritische opinies zijn tegenwoordig in de Telegraaf te vinden:1/3 van ons Ecosysteem is naar de klote. Ondertussen beweren hoogopgeleidde mensen in Intermediair dat de auto's zo schoon zijn tegenwoordig dat we de snelheidslimieten wel kunnen laten varen. Zou dit tevens een verklaring zijn voor het rijgedrag van jullie chauffeur!?

• 08 April 2005 - 11:29

Bart:

dag Kawin, het doet goed te lezen dat jullie zelfs in Libanon je niet beperken tot een bliksembezoekje aan Beirut maar gewoon de rimboe in gaan - kennelijk is het nog steeds mogelijk dat Libanon ooit weer een gewoon land wordt (met normale relletjes tussen de bevolkingsgroepen, net als bij ons) zonder platgewalst te worden door de frustraties van de buurlanden en de grote mogendheden.
    Nog even doorzetten en dan kunnen jullie vakantie gaan vieren in Turkije en gewoon weer frietje met met kroket eten en fesoenluk Nederlaans praate met de mensen in de strandstoel naast jullie.

• 10 April 2005 - 08:30

Jos NZ:

Nogmals een pracht evaring vor jullie. Nog een weekje dan komen de backpackende Ouders bij jullie. We volgen jullie reizen heelemaal.
    En de Paus is begrafen, en veel Sinterklaasen hebben afscheid genoemen. Groeten van een Herfst NZ.

• 12 April 2005 - 15:02

Ruud:

ff kijken waar jullie zitten en hoe het met jullie gaat, de site gekregen van Jos NZ, mooi hoor! goeie reis verder blijf het volgen tot in NZ see you

• 12 April 2005 - 15:10

Henk & Riet:

Zeg Ruud, wat bedoel jij precies met "see you???"

• 14 April 2005 - 13:27

Ruud:

gaan jullie dan ook naar istanbul????

• 14 April 2005 - 13:27

Ruud:

gaan jullie dan ook naar istanbul????

• 14 April 2005 - 19:04

JeannetteB@aon.at:

Ben nieuwsgierig of jullie in die landen ook (geestelijk) gehandicapten tegen komen / zien (op straat of zo) ?

• 15 April 2005 - 05:14

Henk & Riet:

We komen eraan en voor Ruud: Ja Ruud we gaan naar Istanbul, see you later...in the bar...

• 16 April 2005 - 07:47

Old Jocelyn:

Heele fijne week gewenst met je backpakender ouders! Laat ze je lekker verwennen hoor!

• 16 April 2005 - 18:57

Henk&Riet En.....Intwin:

Dus een react1e aan ons zelf....ja ja want H&R z1jn dus nu ook backpackers...jaja en n1et zomaar....we laten (later) nog wel een foto z1en.
    PS Ruud hebben we h1er (nog) n1et gez1en

• 17 April 2005 - 09:36

Huize Mondeel:

Je kunt beter vernoemd zijn naar een personage uit de profeet dan naar een stier!! Wij doen hier ondertussen ook aan het vestigen van records(wel wat anders dan paalzitten), Brecht is momenteel kampioen glijbaanroetsen aan de adriaan van bergenstraat nummer 19!
    Alles gaat hier goed en is nog heel, maar of dat zo blijft.... Vanavond Feyenoord - Ajax....

Liefs Herman, Inge, Brecht en Mirte

• 18 April 2005 - 20:14

Jos NZ:

Henk & Riet niet zomaar backpackers? Ben benieuwd naar de fotos. Loopze en geniet van alkaar.

• 20 April 2005 - 11:25

Henk & Riet:

Een speciaal bericht voor de familie en vrienden van Jaap & Heleen...oh ja...ja...
    Ze komen er echt aan....

Met ons alles oke

doei