Mozes
Door: Intwin
Blijf op de hoogte en volg Edwin en Inti
26 Februari 2005 | Egypte, Dahab
Ironisch genoeg wil het juist in deze regio niet zo lukken met die tien geboden. De Sinaï, het schiereiland dat Afrika met Azië verbindt, is in de loop der jaren talrijke malen van eigenaar verwisseld. Sinds het Camp David akkoord in '79 en de overdracht van Israël aan Egypte in '82, is het redelijk rustig in de Sinaï. De bomaanslag op een hotel in Taba (okt. '04) heeft er wel voor gezorgd dat de checkpoints weer volledig bemand zijn. De Egyptische autoriteiten willen duidelijk geen risico lopen. De toeristenindustrie levert nu eenmaal harde valuta op. Wij hebben wel viermaal onze paspoorten moeten laten zien tijdens een busritje.
Om de zonsopgang op de Mt. Sinaï mee te maken, zijn er twee mogelijkheden. Een gelijkmatig pad omhoog, de zogenaamde cameltrail of de steile maar kortere route over de trappen (steps), uitgehakt door een ijverige monnik. Deze man moet echt lol gehad hebben in zijn werk want het zijn 3750 treden. Inti heeft op de sportschool ruime ervaring opgedaan met 'steps' dus wij kiezen om half vier 's nachts voor de trappen.
Het is even zoeken want waar begint het pad? Lokale Bedouïnen willen alleen tegen betaling het geheim verklappen maar al snel vinden we met behulp van de volle maan het juiste pad omhoog. Helaas blijkt dat er aan het lichaam van Edwin (niet direct een frequente bezoeker van de sportschool) nog te veel Jupiler en broodjes bal kleven. Afzien dus maar gelukkig zijn we net op tijd boven voor een magistrale zonsopgang.
Op de top is het druk. De overige 200 toeristen blijken de cameltrail genomen te hebben. Van spiritualiteit (zoals bijvoorbeeld bij Mt. Kailash) is niet veel te merken. De meeste mensen komen hier, net als wij, om te genieten van het prachtige ruige landschap. Rotsbergen van ruim 2000m in verschillende tinten bruin en rood. Alleen een groepje Koreanen begint een uitgebreide bidsessie waarbij een aantal van hen in een soort trance raken en steeds harder gaan brullen.
Eenmaal beneden, in het St. Katerina klooster, blijkt de toeristencaroussel volledig opgang te zijn gekomen. Dagelijks komen hier 500 gewone stervelingen kijken naar de 22 overgebleven monniken. Een enkeling gaat bidden bij de brandende bramenstruik en de waterbron van Mozes. We zijn niet zo heel erg bijbeltekstvast maar constateren dat de struik niet meer brandt en de bron is opgedroogd.
Intwin.
Afgelegde route:
Cairo - St. Catherine
St. Catherine - Mt. Sinai - St. Catherine - Dahab
26 Februari 2005 - 16:55
Henk & Riet:
Prachtig verhaal, we genieten mee
Henk & Riet -
26 Februari 2005 - 17:44
John Vernes:
Ha die Edwin,
leuke dingen maken jullie mee. Echt leuk om een beetje te volgen.
PS: Vandaag meegespeeld op het open bredaas spellen kampioenschap en 9de geworden. Martin heeft gewonnen!
Het was erg leuk !!! :-D
Groeten uit en veel plezier gewenst uit een koud en regenachtig Breda. Geniet maar lekker van de mooie temperaturen in Egypte!!! :-D -
27 Februari 2005 - 01:24
Vollies:
Intwin,
Het is nu 2:15 uur en ik ben bezig aan mijn eerste nachtdienst. Valt niet mee als het buiten koud is, en je erg naar je warme dekbed verlangt!! Wel leuk om erachter te komen dat er weer een nieuw berichtje van Intwin is!!
Groetjes, Petra -
27 Februari 2005 - 08:35
Kees Terlouw:
Hallo luitjes
Weer een ervaring, Sinai staat ook op ons lijstje " nog te doen"", de bedoeling was om dit "mee te nemen" in de tour rond de Midd Zee. Helaas, dit gaat niet door, zoals jullie al hebben aangegeven is een doorsteek van Tunsie naar Egypte door Libie niet mogelijk helaas, ook Algerije is niet mogelijk, sidestep was om van Italie naar Tunsie te varen en de weg te vervolgen maar nu ook Libie is afgesloten voor individueel; einde plannen. Eind maart vertekken we voor een maand of zo met eigen vervoer naar Marokko, vandaar terug en wellicht toch naar de laars van Italie, we zijn toch in de buurt. We wensen jullie weer veel reisplezier en veligheid toe.
Groet
Diny en Kees -
27 Februari 2005 - 20:01
Wouter:
Hets is hier nu heel koud en sneeuw in Amsterdam. Veel werk en veel slapen in het week-end (ga liever een paar duizend traptreden op; daar word ik minder moe van !??) En minimaal 2x per week naar de sportschool (geen steps) misschien straks wel 'spinning'
Groeten, Wouter. -
28 Februari 2005 - 11:50
Monique Aarssen:
Ha Edwin,
Als echte digibeet heb ik tot nog toe steeds jullie mail weggegooid omdat ik dacht dat het van die virusrommel was. Dankzij Ton Verdoorn zit ik nu weer op het juiste spoor! Veel plezier en geniet maar van het mooie weer. Hier was het vanacht min 10.
groet Monique -
01 Maart 2005 - 19:36
Maartje:
Hey Intwin.
Alles goed met jullie??
Jullie stukjes zijn erg leuk om te lezen. Zo nu en dan lees ik even bij.
Maartje. -
02 Maart 2005 - 14:42
Rob Drabbe:
Hoi Intwin,
allemachtig prachtig, jullie verhalen.
Veel groeten van DBI -
03 Maart 2005 - 10:33
Cor Geense:
Jullie site is prachtig
Hartstikke leuk om jullie zo te kunnen volgen.
GENIET van wat je ZIET!!!
Overigens is het hier op dit moment ook erg mooi.
Er ligt meer dan 10 cm sneeuw. In noord Nederland 30 tot 50 cm.
Groeten,
Cor -
03 Maart 2005 - 10:53
Bart&didy:
leuk joh, Mount Sinaï - lijkt mij ook reuze boeïend,met die bedoeïenen & pelgrims enzo. Ondanks de gebrekkige B-kennis hebben jullie onderweg toch wel die stukken steen met hebreewse tekens opgeraapt & meegenomen? die tafels zijn ooit nog eens door genoemde Mozes in blinde woede naar beneden gesmeten, toch?
D is van plan vanavond te gaan steppen in de Fitness First dus wie weet steppen we nog eens in jullie voetsporen. Misschien Pobeda-peak in augustus? -
03 Maart 2005 - 16:21
Bart En Danielle:
Hoi Inti en Edwin,
Zo te zien gaat het goed met jullie, jullie maken weer spannende dingen mee! Hier in Nederland ligt een halve meter sneeuw (ook leuk!)maar dat hebben jullie vast al gehoord. Gaat het verder goed met jullie? ik heb net even ons e-mail adres opgegeven dan blijven we nog beter op de hoogte.Hier gaat alles goed! morgen heb ik een tentamen,maar het leren wil niet zo lukken, ik heb veel meer zin om een sneeuwballen gevecht te houden, maar Bart is nog niet thuis. Vanaf volgende week heb ik twee weken stage, daar heb ik wel zin in. Dan krijg je etenminste een beetje beeld van hoe het in de praktijk gaat. Beter dan alleen maar met je hoofd in de boeken zitten. Voor vannacht hebben ze voorspeld dat het 15 graden gaat vriezen, ik ben benieuwd, ik denk dat ik maar onder een driedubbel dekbed ga liggen.De temperatuur zal bij jullie beter zijn. Groetjes van Bart en Danielle -
03 Maart 2005 - 20:55
Walter En Jacqueline:
Iek vrag an jou, jij wiel raul frau vor 5 kameel??
Hee ho Globetrotters, alles gaat goed zo te lezen, dat is heel fijn. En net als bij jullie vorige avonturen zullen we smullen van julie verhalen. tot snel weer in de fietsenkelder van het Station, nou ja snel.
Geniet en laat ons meereizen middels jullie verhalen.
Walter, Jacqueline, Luna en Zora. -
05 Maart 2005 - 10:34
Sebastian En Iefke:
Hoi mede-wereldreizigers,
Wat kunnen jullie geweldig schrijven zeg! Echt leuk om te lezen.
Hier in Laos, Luang Prabang, vermaken we ons prima. Wat een fantastische stad en wat een relaxed land! Morgen vertrekken we naar Vientiane om een week later naar Vietnam te gaan. Op naar de hectiek dus. Tot nu toe bevalt het reizen ons prima.
Veel plezier verder met jullie reis en we houden contact.
Groeten,
Sebastian en Iefke -
06 Maart 2005 - 12:09
Intwin:
Bedankt allemaal voor de leuke reacties op onze verhaaltjes!