Himalaya
Door: Intwin
Blijf op de hoogte en volg Edwin en Inti
03 Juli 2005 | India, Manāli
De route naar Ladakh loopt door, wat de Engelsen zo mooi noemen, de foothills. De moesson reikt tot de foothills wat zorgt voor een uitbundige vegetatie. De Engelsen bouwden hier hillstations om aan de hitte van het laagland te kunnen ontsnappen. Vandaag de dag komt de Indiase middenklasse hier en masse vakantie vieren. Shimla, het grootste hillstation in India, is vooral bij pasgetrouwde stelletjes populair. Dit moet één van de weinige plaatsen in India zijn waar man en vrouw gearmd over straat gaan. Tot 's avonds laat flaneert iedereen over The Mall langs de gracieus vervallen Britse panden. Te dikke Punjabi jongetjes maken een ritje op een paard terwijl de trotse vaders vanonder hun enorme tulbanden goedkeurend toekijken. De enorme apenkolonies dragen bij aan de prettig lome tropische sfeer. De oorspronkelijke bevolking loopt wat verloren rond. Vrouwen met gouden sierraden in oor en neus verkopen vers fruit. Er is weinig animo voor. De noveau riche brengt liever de tijd door in de hippe cafés en lounge bars.
Helaas weet de moesson ons in te halen. Van een tocht door de Kinnaur en Spiti vallei komt niets. De Old Tibetan-Hindustan Highway is op verschillende plaatsen verzwolgen door het water. Tientallen dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. Helicopters worden ingezet om mensen te evacueren. Wij vervolgen de tocht noordwaarts door de Kullu vallei naar het populaire Manali. Ook hier weer veel Indiase toeristen. Zij hebben bezit genomen van het centrum dat is volgebouwd met hotels en restaurants. Buitenlandse toeristen verblijven op de afgelegen bergflanken. Little Tel-Aviv bevindt zich aan de overzijde van de Beas rivier. Segregatie in toeristenland.
De Kullu vallei staat bekend om de cannabis. Het groeit overal als onkruid. Ieder jaar verdwijnen in deze vallei een aantal Westerlingen. Er wordt beweerd dat zij zich aansluiten bij de Sadhu's om de dagen apen-stoned in afgelegen grotten door te brengen. Sadhu's zijn excentriekelingen die, gehuld in oranje gewaden en met as beschilderde gezichten, ontdaan van aardse bezittingen hun leven wijden aan Shiva en meditatie. Ze oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de spirituele heilzoekers uit het Westen.
Op een paar wandelingen na zijn we niet bijzonder energiek in Manali. Uren brengen we door op terrasjes of in de boomgaard van het guesthouse met een stapel boeken onder handbereik. Omringt door steile, dichtbegroeide bergen met het rustgevende geruis van de rivier op de achtergrond, vullen we onze longen met schone berglucht. Voor een gelukzalig gevoel heb je geen drugs nodig in de Himalaya.
Afgelegde route:
New Delhi - Shimla
Shimla - Manali
03 Juli 2005 - 11:52
Henk & Riet:
Nog niet gelezen, zitten te BBQ-en
Wel uitgeprint doei
HenRi -
04 Juli 2005 - 13:31
Cara:
Klinkt weer eens zoals in een sprookjesboek. Denk trouwens wel dat ze mij ook zouden verliezen daar in De Kullu Valei, voor een paar dagen dan he, hahaha. Liefs Cara -
04 Juli 2005 - 14:49
Ilona Willer:
Ik ben jaloers. Ja, hoor heb het lang volgehouden, maar wil nu toch echt ook op vakantie. Nog 1 maandje wachten.
Stuur maar wat van die positieve energie deze kant uit.
Ilona -
05 Juli 2005 - 11:15
Bart:
nou, wees maar blij dat jullie de moesson toch te snel af waren; de berichten over de overstromingen in Noord-India liegen er niet om...
overigens denk ik dat Didi na het lezen van jullie verslag het heeelemaal zeker weet: wel naar Ladakh, een keer! -
06 Juli 2005 - 08:16
Jos NZ:
Great to read that you are enjoying yourselves so much and relaxing and drinking in the fresh mountain air. I can almost smell it myself. Wonderbar! -
08 Juli 2005 - 16:16
Arnoud:
Hee Intwin,
Inderdaad, het Madina guesthouse :) Alleen waren er niet zo heel veel mensen op het moment, dus geen buffet! Wel goed eten. En ook in Karimabad geweest (natuurlijk), de trekking naar Ultar meadow gedaan, maar niet meer naar het hotel van de 2 broers, maar bedankt voor de tip. En het polo-festival was binnenkort, maar nogal onzeker, omdat er zo veel sneeuw was gevallen dit jaar dat de weg van Gilgit naar de Shandur-pas (zoals veel wegen op het moment) overstroomd was. Dus dat zal moeten wachten tot een volgende keer... Ik zit inmiddels sinds gisteren in Kashgar. Ben benieuwd hoe China is!
Oja, en jullie superlatieven over de Himalaya, daar kan ik het allemaal van harte mee eens zijn. Ik was 2 weken geleden een trekking naar het meest westelijke punt van de Himalaya aan het doen: de Rupal face van Nanga Parbat, prachtig!
Hoe gaan jullie nu verder naar Centraal-Azie trouwens, vliegen?
Arnoud. -
10 Juli 2005 - 10:18
Jan Laman:
Toen ik Shiva las moest ik onmiddellijk aan m'n werk denken. Shiva is de naam van de provinciale inbelserver (je weet wel voor workaholics die thuis willen telewerken). Het is een oud mormel met veel kuren. Verder is er heel veel veranderd hier: vandaag heb ik de ramen van de buurvrouw gezeemd! Een ware cultuurshock dus. Jullie verhalen zijn prachtig. Da's echt genieten om te lezen. En zo te lezen staat er nog veel prachtigs op het programma.